2017 Native FilmFest

2017 Native FilmFest

Add to Calendar

Every day beginning March 2, 2017 5:00 PM and ending March 4, 2017

FilmFest comes primarily from generous corporate, Tribal government,

foundation, and individual sponsors – without whom the festival would not be

possible. 

The festival is one of the nation's most highly regarded events of its kind

featuring the best in films by, about, and starring Native Americans and other

Indigenous peoples from around the world. Engaging, entertaining, and

enlightening feature films, documentaries, and short films from some of today's

premier Native American and Indigenous filmmakers will be followed by

informative Q&A sessions led by Guest Programmers Director Chris Eyre and Dr.

Joely Proudfit. Director Chris Eyre and Dr. Joely Proudfit are the founders and

co-Presidents of The Native Networkers. Chris Eyre is an award-winning director

and producer of film and television. Dr. Joely Proudfit is a Professor and Chair of

the American Indian Studies Department at CSU San Marcos and Director of the

California Indian Culture & Sovereignty Center.

The mission of The Native Networkers' is to provide resources to film and

television industries, mass media and independent content creators that improve

understanding and foster authentic representation of Native American and

Indigenous peoples in storylines, exhibition and marketing campaigns. The

Native Networkers' main goal is to build a bridge of understanding through mass

media.


Tickets are available here and at Camelot Theatres' Box Office closer to the event.

Ticket pricing:

Adult: $10.00
Youth/Senior/Military: $7.00
All Access Pass: $25.00

Saturday 3pm "Family Friendly" shows are FREE*.

*Free tickets will be held at Camelot Box Office.

ACCM strives to bring you quality programming. To reach this goal, earlier information regarding free tickets for this year's festival has been changed. We apologize for any inconvenience this may have caused.


SCHEDULE 


*Subject to Change* 
Thursday (March 2)

Palm Springs – Camelot Theaters – Opening Night

Rise: Sacred Water - Standing Rock Part 1 (45 mins) 5:00-5:45pm

DIRECTOR: MICHELLE LATIMER | CANADA | 2016 | 45 MINS | DOCUMENTARY

The people of the Standing Rock Sioux Reservation of North and South Dakota are fighting to stop a pipeline from being built on their ancestral homeland. The Dakota Access Pipeline would snake its way across four states, bisecting sacred Indigenous sites and burial grounds along the route. The tribe fears that a leak could contaminate the Missouri River and spell disaster for the Great Sioux Nation. But youth are standing up in unprecedented numbers to preserve their way of life for future generations and to defend their sacred water. RISE heads to the Standing Rock Sioux Reservation to meet the Lakota and Dakota youth joining forces to protect their sacred water from the ‘black snake’ set to invade their ancestral homeland.

100 Years: One Woman’s Fight for Justice (76 mins) 5:46-7:02pm

DIRECTOR: MELINDA JANKO | USA | 2016 | 76 MIN | DOCUMENTARY

When Elouise Cobell, a petite Blackfeet warrior from Montana, started asking questions about missing money from government managed Indian Trust accounts, she never imagined that one day she would be taking on the world’s most powerful government. But what she discovered as the Treasurer of her tribe was a trail of fraud and corruption leading all the way from Montana to Washington DC. "100 Years" is the story of her 30-year fight for justice for 300,000 Native Americans whose mineral rich lands were grossly mismanaged by the United States Government. In 1996, Cobell filed the largest class action lawsuit ever filed against the federal government. For fifteen long years, and through three Presidential administrations, Elouise Cobell's unrelenting spirit never quit. This is the compelling true story of how she prevailed and made history.

Q&A Session w/Ambassador (Ret.) Keith Harper & Michelle Latimer

Indian Giver (11 mins) 8:00-8:11pm

DIRECTOR: TREVOR SOLWAY | CANADA | 2016 | 10 MIN | SHORT DRAMA

A family man comes back from the store ... 15 years later. Since leaving his family in 1999, Joseph has been on a fast highway of rodeos, powwows and partying. Now he's back and ready to make amends with his estranged family in this comedic short.

Neither Wolf Nor Dog (94 mins) 8:12-9:44pm

DIRECTOR: STEVEN LEWIS | USA | 2016 | 110 MIN | FEATURE

Based on the book by Ken Nerburn, this adaptation by both author and director depicts Nerburn’s unexpected journey through Nerburn’s unexpected journey through Native America’s history, culture and landscape. Nerburn is summoned by Dan, a Lakota Elder who asks him to write a book about his life and his people’s history.

Q&A Session w/Richard Ray Whitman


Friday (March 3)

Palm Springs – Camelot Theaters

Footsteps (14 mins) 5:00-5:14pm

DIRECTOR: LENNIE HILL | NEW ZEALAND | 2014 | 14 MIN | SHORT DRAMA

A father’s sacrifice, a young boy’s promise.

The Sun at Midnight (93 mins) 5:15-6:48pm

DIRECTOR: AMOS SCOTT | CANADA | 2016 | 93 MIN | FEATURE

In the wake of her mother’s death, Lia, a 16-year-old urban princess, is sent to spend the summer with her Gwich’in grandmother in a small Canadian Subarctic community. Desperate to return to city life she steals a boat and sets out into the vast Northern wilderness hoping to reach the nearest town. Totally lost, she is discovered by Alfred, a Gwich’in hunter who reluctantly takes her under his wing as he navigates the massive landscape in search of caribou. When Alfred is severely wounded in a bear attach Lia pushes on and fights to save both their lives.

Q&A Session w/Devery Jacobs

Cree Code Talker (14 mins) 8:00-8:14pm

DIRECTOR: ALEXANDRA LAZAROWICH | CANADA | 2016 | 14 MIN | SHORT

DOCUMENTARY

During the Second World War, the Allied Forces utilized Indigenous language speakers to transmit coded messages that could not be broken. The contributions of Charles “Checker” Tomkins are revealed in this insightful look into how the Cree language was used as a vital secret weapon in combat.

Maliglutit (94 mins) 8:15-9:49pm

A vengeful husband sets off in pursuit of the violent men who kidnapped his wife and destroyed his home.

Panel w/Chris Eyre & Joely Proudfit, Ph.D.


Saturday (March 4)

FREE ADMISSION TO THIS SHOWTIME*

Palm Springs – Camelot Theaters – Family Friendly

Badger Creek (26 mins) 3:00-3:26pm

DIRECTORS: RANDY VASQUEZ & JONATHAN SKURNIK | USA | 2016 | 26 MIN |

SHORT DOCUMENTARY

Badger Creek is a portrait of Native resilience as seen through a year in the life of three generations of a Blackfeet family living on the rez in Montana. The Mombergs are a loving family who run a thriving cattle ranch, live a traditional worldview and are re-learning their language.

Dig It If You Can (18 mins) 3:27-3:45pm

DIRECTORS: KYLE BELL | USA | 2016 | 18 MIN | SHORT DOCUMENTARY

We get up close and personal with Steven Paul Judd, the dynamic and bold 21st century renaissance man. One of the art world’s most energetic, accessible and celebrated figures, this self-taught artist’s love for pop culture and Native American art has given him a massive following. This insightful portrait shows how Judd indigenizes the popular everyday to allow our young to see themselves in all aspects of life, while at the same time making his own dreams a reality through his passion and zest for life.

The Saver (88 mins) 3:46-5:14pm

DIRECTOR: WIEBKE VON CAROLSFELD | CANADA | 2015 | 98 MIN | DRAMA

The Saver tells the story of Fern, a teenaged girl who finds herself orphaned in the middle of a harsh Montreal winter. Determined to avoid her mother's tragic fate, Fern sets out to build a new life for herself. When Youth Protection comes looking, she bolts. At one of her mother's cleaning jobs, she finds the book 50 Ways to become a Millionaire. 'All you need to do is save,' it promises. Fern decides to do just that, replacing her grief with the quest to become a millionaire.

Panel w/Steven Paul Judd, Randy Vasquez, Jonathan Skurnik, Imajyn Cardinal

*Admission to these showtimes are FREE. Tickets will be available at Camelot Box Office. 


Palm Springs – Camelot Theaters – Closing Night

Closing Reception 5:30-6:30pm

Te Ata (105 mins) 7:00-8:45pm

DIRECTORS: NATHAN FRANKOWSKI | USA | 2016 | 105 MIN | FEATURE

Te Ata (TAY’ AH-TAH) is based on the inspiring, true story of Mary Thompson Fisher, a woman who traversed cultural barriers to become of one of the greatest Native American performers of all time. Born in Indian Territory, and raised on the songs and stories of her Chickasaw tribe, Te Ata’s journey to find her true calling led her through isolation, discovery, love and a stage career that culminated in performances for a United States president, European royalty and audiences across the world. Yet of all the stories she shared, none are more inspiring than her own.

Q&A Session w/Graham Greene

Presentation of Richard M. Milanovich Award to Graham Greene